Saturday, May 2, 2009

Adjiedj Bakas en Gijs Wanders bij voor 1 nacht

Vorige week schreef ik dat ik niet elke uitzending van KRO's voor 1 nacht even sterk vond. Ik had mijn indruk onder meer gebaseerd op het begin van de gesprekken van Marc Stakenburg met enerzijds Gijs Wanders en anderszijds Adjiedj Bakas.

Beide gesprekken hebben akelig oppervlakkige momenten. Het is niet alleen Stakenburg die zijn gasten benadert met een comfortabele vraagstelling, het is ook de overdaad aan ontoepasselijke muziek en tenenkrommend goedkope en makkelijke generaliserende uitspraken van met name Gijs Wanders, waarbij het dieptepunt wordt bereikt met zijn geborneerd stereotype beschrijving van Oost-Groningen. Ik was al afgehaakt en doorgeschakeld naar het gesprek met Arnon Grunberg dat ik meteen veel beter vond en waarover ik mijn eerste recensie schreef.

Niettemin was het programma toch goed genoeg dat ik terugging om de twee anderen tot het eind uit te luisteren en opeens werden ze heel veel beter en zelfs het aanbevelen waard. Bakas en Wanders zijn nog steeds geen geweldig diepe gesprekspartners, maar wel mensen die oprecht hun werk doen en daar een waardevol inzicht in geven.

Eerder over KRO's voor 1 nacht:
Arnon Grunberg.

AddThis Social Bookmark Button

No comments: