Tuesday, May 5, 2009

Flavius - Joodse Geschiedenis en Cultuur

Na de eerste aflevering van Flavius, is het programma aanzienlijk in kwaliteit verbeterd. Ik vond het al een aanrader, maar ben na het kris kras beluisteren van afleveringen nog meer gaan waarderen. Flavius biedt een keur aan historische en culturele onderwerpen die allemaal een joodse en meestal ook een Nederlandse touch hebben.

Vaak ook gaat het verder dan Nederland en voorbeelden daarvan zijn me bijgbleven in de muzikale bijdrages over Felix Mendelssohn in aflevering 6 - je gaat meteen op zoek naar Mendelssohn in je eigen collectie. In aflevering 5 gaat het over Klezmer, dat blijkbaar niet alleen door Joden gespeeld wordt, maar tevens is dat onderdeel van een genealogische zoektocht van Jeff Hamburg. Daarbij is er elke week een geweldig interessante column van Tamara Benimah, met veel exotische Sefardische muziek.

Verder was er film met Wals met Bashir die ik zelf ook gezien had en goed mee kon voelen met de commentaren. Het feit dat het een (half-)animatiefilm is, maakt het meer een document over het drama van de oorlog en het narratief van de betrokkenen, dan een onverkropbaar objectiverend, moraliserend realiteitsschets. En meer.

Het is jammer dat de afleveringen niet van heldere tags en beschrijvingen voorzien worden zodat je ze op onderwerp uit de feed kan kiezen.

Meer Flavius:
Podcast Flavius bij de Joodse Omroep.
Post a Comment