Monday, November 30, 2009

Ronflonflon avec Jacques Plafond - VPRO podcast

Dit is een scene uit mijn studententijd. Koken en afwassen in het krappe keukentje op een etage in Oud-West. Op de koelkast een versleten transistor vol vet- en verfspatten. Uit de ruisende speaker klinkt de stem van Cor Galis: "En dit is nog steeds de VPRO via Hilversum 3." Hilversum drie bestond nog en trouw luisterden we naar Wim T. Schippers' Ronflonflon met Jacques Plafond.

De VPRO archieven zijn al jaren te bereiken op het internet, maar er worden van sommige succesprogramma's ook podcasts gemaakt. Sucessievelijk worden de afleveringen in de feed gezet, zodat je weer ouderwets op gezette tijden kunt luisteren - zo ook met Ronflonflon (feed). Inmiddels staan de eerste vijf afleveringen uit 1984 in de feed, al zijn zo goed als alle afleveringen (ongeveer 200) via VPRO's weblog te beluisteren.

Destijds had ik het idee dat er maar wat in elkaar geflanst werd, maar als je het terugluistert ontdekt je veel meer. Er wordt in Ronflonflon op geraffineerde wijze gespot met alle radio-conventies. En daarbij is het inmiddels pure nostalgie geworden om dit programma weer te horen.

No comments: