De podcast Veertien Achttien brengt ons elke week een biografie in vijftien minuten die op een of andere manier iets met de Eerste Wereldoorlog te maken heeft. Er zijn sinds vanochtend al 115 afleveringen verschenen en er zijn er nog 115 te gaan, want de maker, Tom Tacken, heeft zich ten doel gesteld om de podcast net zolang te laten duren als de lange oorlog zelf.
En daarmee schept hij een even dringend als dwingend portret van een van de grootste tragedies van de moderne wereld. Daarmee heeft hij zich ook voor een formidabele taak gesteld. Vind maar eens voor elk relevant aspect van de oorlog een persoonlijk portret. Breng in elk protret een aspect van de oorlog naar voren. En hoe houd je een portret consequent binnen de twintig minuten? Het moet effectief geschreven worden, kort, duidelijk en toereikend. En ga zo maar door.
De uitzending van vandaag, over de Dadaist Richard Huelsenbeck, brengt nog weer een andere uitdaging van de podcast eminent naar voren. Zo'n portret moet ook afdoende voorgelezen worden. Daarbij heeft Tacken het zich vandaag niet makkelijk gemaakt door de incourante teksten van Huelsenbeck in het portret te verwerken. Een protest tegen de oorlog in een lange volzin heeft hij effectief vertaald en voorgedragen. En dan het klankdicht geen sinecure, maar Tacken brengt het als een echte performer. Het is alsof je Jan Hanlo zelf Oote Boe hoort voordragen. Tabla tokta tokta takabla taka tak. Geraffineerd verweven in het portret. Zowel Dada als de oorlog zijn erin te horen.
Meer Veertien Achttien:
Veertien Achttien nieuwsbrief (PTSD versus shellshock)
Sir Mark Sykes,
De Eerste Wereldoorlog in podcast,
Ford en anderen,
Sigmund Freud.
No comments:
Post a Comment