Tuesday, July 24, 2007

Dekker 41e en 5e onder de jongeren

De positie van Thomas Dekker in de klassementen is totaal ondergeschikt aan dat van Mikael Rasmussen. Ook in de 15e etappe heeft de jonge debutant zich moeten opofferen voor de kansen van de Deen in het geel. Dat betekent op kop rijden in de bergen, het tempo hooghouden, ontsnappingen neutraliseren als ze gevaarlijk lijken, totdat de pijp leeg is en dan moet een knecht op eigen kracht de meet zien te bereiken. Het enige werk is dan zorgen dat je binnen de tijd binnenkomt.

Deze taak vervult Thomas plichtsgetrouw en in het geheel niet onverdienstelijk. Pas op zaterdag mag hij weer voor zijn eigen positie vechten. Tenzij er iets onverwachts gebeurt. Het lijkt er steeds minder op. Iets onverwachts betekent een verandering in de kansen van Rasmussen op de eindzege en de enige die daar nog iets aan zoukunnen veranderen lijkt Alberto Contador. En waar kan dat nog gebeuren? of morgen, in de laatste bergetappe, of zaterdag in de tijdrit, mits er niet al teveel tijdsverschil met Rasmussen is overgebleven.

Waar Contador vrijwel zeker van winst is, is reeds genoemd jongerenklassement. Niet Dekker en niemand anders zal hem bedreigen. Hij kan de tour nog winnen, maar ook als hij het niet doet en 'slechts' tweede wordt, dan nog geldt dat hij een grote voor de toekomst is. En ten opzichte van Dekker is de eerste slag voor hem - afgetekend.

No comments: