Saturday, March 7, 2009

Arthur Japin, Johannes van Dam

Nog voordat de podcast van Martin Simek heenging, was al een groot deel van het archief van tien jaar interviewen van het internet gehaald. Daarom is het niet meer mogelijk om terug te gaan naar de interviews met onder meer Johannes van Dam en met Arthur Japin. Dat had uitstekend vergelijkingsmateriaal opgelevered voor de recente Marathon Interviews bij de VPRO. Nu echter ben ik op mijn geheugen aangewezen

Wat ik me nog kan herinneren van het interview met Van Dam is dat Simek nauwelijks gesproken heeft over eten. Dat is in het marathon interview wel anders - daar krijg je trek en ook zin in koken. Simek gaat veel dieper in op een centraal voorval uit Van Dam's jeugd: het auto-ongeluk waar Johannes zelf ook bij betrokken was en waarbij zijn vader om het leven kwam. Van Dam heeft het er liever niet over en waar Simek hem niet loslaat, geeft VPRO interviewer Olaf Oudheusden de gelegenheid om de aandacht naar de periode daarna, Amsterdam in de jaren 60, te verleggen. Wat voor mij het belangrijkste was om Van Dam te horen over het Zionisme. Zijn ongezouten mening komt bij de VPRO meer genuanceerd uit de verf maar is nog altijd niet mals. De Zionisten in het Nederland van de jaren 40 hebben in zijn ogen de ondergang van vele joden in de holocaust in de hand gewerkt door een verkeerde inschatting van de Nazis. Omdat zij dachten dat de Nazis hen zouden helpen om de joden naar Palestina te brengen, waren ze niet echt geporteerd voor verzet. Daar is Van Dam heel kwaad over, maar bij de VPRO noemt hij het niet, zoals bij de RVU, collaboratie.

Ook het interview met Arthur Japin van Simek is er veel meer aandacht voor de vroege jeugd. Ook Japin raakt zijn vader vroeg kwijt, wat een diep effect achterlaat. In het marathon interview laat Djoeke Veninga daar wel wat ruimte voor, maar gaat het veel nadrukkelijker over schrijven en over publiciteit. In beide gevallen zou het archief van Simek niet alleen goed vergelijkingsmateriaal hebben opgeleverd, maar eveneens een welkome aanvulling. Wat is er van al dat prachtige materiaal geworden? Kom het nog ooit weer voor de internetter beschikbaar?

Meer Marathon Interviews:
Mr. G.B.J. Hiltermann,
James Kennedy,
Dick Berlijn,
Ward Ruyslinck,
Marte Röling.

AddThis Social Bookmark Button

No comments: