Wednesday, June 3, 2009

Vanuit Nederland over Israel - Flavius

Het radioprogramma en podcast Flavius van de Joodse Omroep ging in aflevering 9 ging voor een groot deel over Israël. Niet in zijn geheel; het gesprek met Philipp Blom over zijn boek - De duizelingwekkende jaren; Europa 1900-1914 - moet zeker ook vermeld worden. Dat was zeer de moeite waard.

Verder ging het over Tel Aviv, de Bauhaus architectuur, die niet uitsluitend Bauhaus is en de afgeblazen plannen van Hertzberger om in zee te bouwen. Hoewel het toch om een programma van de Joodse Omroep gaat, vond ik dat het perspectief wel erg Nederlands was. Vooral Hertzbergers teleurstelling in Israëls door hem verwachte vooruitstrevendheid kon nauwelijks meer relativering krijgen dan een korte opmerking van Tamarah Benima, dat Israëlische architecten ook wel wat op Nederland aan te merken hadden.

Ik vermoed dat ze wijselijk haar mond hield toen het over een eventueel optreden van Israël tegen Iran ging. De dreigende combinatie van Ahmedinijads antisemitisme en een Iraanse kernbom die in Israël bange herinneringen aan de holocaust oproepen worden door een van de presentatoren als abuis van de hand gedaan. Het gesprek met Marc Chavannes en Salomon Bouman behandelt dan een eventuele tegenaanval van Israël als de dreiging. Wat daar zo typisch Nederlands aan is, is die buitenstaandershouding die niet eens ingaat op de vraag: Is een kernbom in handen van Ahmedinijad gegarandeerd geen dreigende holocaust? Hoezeer de vergelijking met 1940 ook mank loopt, vond ik het onverklaarbaar dat die dimensie niet in het gesprek werd meegenomen, terwijl die fundementeel is in de strategische overwegingen van Israël.

Meer Flavius:
Joodse Geschiedenis en Cultuur,
Podcast Flavius bij de Joodse Omroep.
Post a Comment