Thursday, June 21, 2007

Alternatief roleplay (1)

Tjeerd was op een feest waar hij zich verveelde. Een paar bekenden die hij verwacht had, waren niet komen opdagen. Hij stond te twijfelen of hij zou weggaan of toch nog wat langer wachten. Intussen beluisterde hij het gesprek dat naast hem gevoerd werd.

-Heb je 't al gehoord; Ees is getjellist.
-Tering, wat vond Rick ervan?
-Hij deed waanzinnig gefokt.
-Hattie geen lukpoint meer?
-Nee, 't was een verschrikkelijke fumbelparty.
-Weet Angela dat Ees getjellist is?
-Nee, ik was dee-em.

De laatste spreker was een slungelachtige jongen die met zijn rug naar Tjeerd toe zat. Hij had lang vlasblond haar dat met een elastiekje tot een staart gebonden was. Hij schokte lichtjes met zijn schouders wanneer hij sprak. De ander was een kleine donkere jongen met sluik zwart haar. Hij droeg een ronde bril met dikke glazen. De bril kwam aanvankelijk wat studentikoos op Tjeerd over, maar dat kon hij niet rijmen met diens merkwaardige taalgebruik. De donkere jongen lardeerde zijn plat Amsterdams met anglicismen, waar Tjeerd nog nooit van gehoord had.

-Heeft Angela een spel om Ees (of misschien was het wel Ace, bedacht Tjeerd) te untjellissen?
-Weet ik niet. Dit is natuurlijk ontzettend hajki, dan moet ik heel goed gooien.
-Angela is toch best wel een high level character?
-Ho ho, ze is nog maar veteran.


Dit is een bedachte schets, maar het ontloopt niet ver de werkelijkheid van hoe ik met roleplay in aanraking kwam. Omdat ik me toch verveelde heb ik me in het gesprek gemengd en laten uitleggen waar het nu eigenlijk over ging. Een week later deed ik zelf mee met een roleplay sessie en het zou niet meer ophouden. Al snel werd ik ook een DM (dus niet dee-em) oftwel een spelleider. Ik deed het net een beetje anders -- als altijd op zoek naar een alternatief.

Het werd pas echt zoeken naar een alternatief toen ik in Israel kwam te wonen. Daar kende ik geen spelers en toen ik ze eenmaal kende, ging het spel toch nog moeizaam; roleplay in het Hebreeuws is wel een stukje lastiger dan in je moers taal. Intussen had ik wel een heel goed alternatief gevonden: Roleplay via email.

Ook in het roleplay via email werd ik al snel spelleider. Het spel gaat aanmerkelijk langzamer dan het gewone rond-de-tafel-rollenspel, maar daar staat tegenover dat het meer aandacht voor taal, verhaal en detail heeft. En je speelt het in de verloren minuten; er zijn geen vrije avonden voor lange speelsessies meer nodig. Kortom een ideaal alternatief voor een man met een gezin, een baan en een woonplaats in het buitenland.

No comments: