Thursday, September 20, 2007

OVT - Meindert Fennema, Plasterk en M.K.

Via de website van OVT kan je de verschillende onderdelen van het programma in afzonderlijke streams beluisteren. Als dat toch al kan, waarom wordt de podcast van OVT zonder enige vorm van post-produktie in de feed gezet? Waarom niet die tien minuten over Mein Kampf in een aparte file, of anders afdoende gemarkeerd met een bookmark? En zonder die overbodige minuten met flarden van commercials en nieuwsbulletins? Het leidt ertoe dat ik OVT meestal niet ophaal, laat staan beluister. Jammer van zo'n goed programma.

Deze keer heb ik dus wel geluisterd. Na alle ophef in Nederland, eerst met Geert Wilders' hete luchtballon om de Koran te verbieden en vervolgens - als tegenreactie, kennelijk - minister Plasterk die Mein Kampf maar weer wil toestaan. En daar dan vervolgens half en half op terug moet komen. Over dat laatste gaat OVT en we gaan meteen naar de oorsprong: politicoloog Meindert Fennema, die al in de Volkskrant schreef dat MK eigenlijk wel weer moet worden toegelaten in Nederland.

Waarom eigenlijk? Omwille van de vrijheid van meningsuiting, natuurlijk, maar hoe zit het met de beperking daarop? MK is verboden als haatzaaiend (woord?) boek. Daarom wil Wilders de Koran ook verbieden; omdat het haatzaaiend zou zijn. Een ander argument dat over tafel gaat is het verband tussen het boek en de moord op talloze mensen. In die gedachte zou je de Bijbel ook kunnen verbieden. Ten slotte wordt de specifieke, emotionele en symbolische lading van MK haast zijdelings aangestipt. Daar gaat het mijns inziens juist om de kern van de rechtvaardiging voor het geldende verbod, maar dan zijn de tien minuten voorbij en haast OVT zich naar het volgend onderwerp.

No comments: