Friday, August 27, 2010

Wachtkamer van de dood - Anne-Mei The

Aan het einde van de uitzending schiet Martin Simeks gemoed vol. Het hele uur heeft hij zich goed gehouden, maar aan het eind wordt het hem teveel. Zijn gast is Anne-Mei The, cultureel antropologe, die komt vertellen over haar participerend onderzoek in verpleegtehuizen. Het gaat over de instituten, het personeel en natuurlijk de dementerende bewoners.

Ze heeft haar boek In de Wachtkamer van de Dood genoemd en dat, verklaart Simek, vindt hij wel erg cru. Maar dat is de realiteit en het is The er niet om te doen geweest om dat te beoordelen, maar eenvoudig te beschrijven. En daar gaat het dan dus over: hoe de dementen wachten op hun dood en hoe ze behandeld worden. Wat Simek zo emotioneert is hoe overgeleverd ze zijn en hoe weinig ze eigenlijk krijgen en hij realiseert zich hoe dichtbij het is, als niet voor je geliefden dan voor jezelf.

Het gesprek vond plaats in juni 2005, toen RVU's Simek 's nachts nog op het hoogtepunt was en het een van de beste Nederlandse podcasts was. De RVU feed biedt deze gouden tijden niet meer aan, maar de feeds die ik gemaakt heb nog wel. Het interview met Anne-Mei The is te vinden in de Huffduffer feed. Verder zijn er nog drie andere feeds Simek1, Simek2, Simek3. Al deze feeds zijn door mij samengesteld dankzij tips van lezers die deze oude afleveringen on-line hebben gevonden. Wie helpt ons aan meer?


Meer Simek 's Nachts:
Pieter Winsemius,
Jan Lenferink,
Sjoerd Kooistra,
Ik ben een geraffineerde vrouw - Naema Tahir,
Fabienne (dochter van Lucia de B).
Post a Comment