Monday, March 28, 2011

Sholem Schwarzbard - Veertien Achttien

De nieuwste aflevering van Veertien Achttien markeert voor mij altijd het begin van de week. Het is de enige Nederlandse podcast waarvan ik geen enkele aflevering mis - en trouwens, in het Engels zijn er ook niet zoveel. Zo meteen rijd ik naar mijn werk en laatste aflevering van Veertien Achttien speelt op mijn autoradio.

Eerst nog even wat woorden over de voorlaatste aflevering. Sholem Schwarzbard was een vluchteling uit de Oekraine die in Parijs neerstreek. Niet alleen vluchtten hij en de zijnen voor het oorlogsgeweld en had Schwarzbard socialistische sympathieen die hem niet helemaal in het Tsaristische rijk deden passen. Schwarzbard was ook joods en hij vluchtte ook voor de pogroms.

In de Oekraine in de tussentijd, was er een voorzichtige poging tot onafhankelijkheid, geleid door Symon Petliura. Onder Petliura gingen de pogroms gewoon door en toen Oekraine deel van de nieuwe Sovjetunie moest worden, week ook Petliura uit naar Parijs, alwaar hij Schwarzbard tegenkwam. De laatste besloot de pogroms te wreken en schoot de eerste dood. Schwarzbard kwam voor een Franse rechter en opeens werden de pogroms een kwestie die juridisch relevant konden zijn. Luister naar Veertien Achttien om uit te vinden of in Frankrijk wraak voor pogroms een moord konden rechtvaardigen.

Meer Veertien Achttien:
Bernard Freyberg,
Richard Huelsenbeck,
Veertien Achttien nieuwsbrief (PTSD versus shellshock)
Sir Mark Sykes,
De Eerste Wereldoorlog in podcast.
Post a Comment