Tuesday, August 5, 2008

Danton - OVT podcast recensie

Toen Danton naar de guillotine werd gestuurd door Robespierre, zou hij voorspeld hebben dat Robespierre binnen zes weken zelf onder het hakmes zou liggen. Het werden er zestien. OVT's serie over executies, buigt zich over Danton.

Er wordt een einde gemaakt aan een opvatting waar ik ook aan geloofde: dat de guilloutine zou zijn uitgevonden door de Franse arts Guilloutin. Niet waar, de Schotten, Engelsen en Nederlanders moeten al vallende hakbijlen voor executies gebruikt hebben, voordat de Fransen het rond 1793 op grote schaal gingen doen. Niettemin blijft de guilloutine het symbool van de manier waarop de Franse Revolutie uit de hand liep en zelfdestructie werd. Danton was een leider van de revolutie die niet zuiver genoeg in de leer was en terechtgesteld werd.

Het belangrijkste dat we over Danton te weten komen is niet zozeer zijn ideologie (ofwel pragmatisme) die hem tot Frans voorman in het laatste decennium van de achttiende eeuw maakte. Het gaat vooral om zijn joie-de-vivre. Gaste Annie Jourdan, Franse Historica die het Nederlands machtig is, benadrukt hoe dit vooral maakt dat de Fransen zich met hem kunnen identificeren. Dit is heel anders met Robespierre, die maar een steile volgeling van Rousseau was en bovendien een vegetarier - wat hem meteen op een vergelijking met Hitler komt te staan.

Meer martelaren in OVT:
Giordano Bruno,
Maria Stuart,
Jeanne d'Arc,
Paulus,
Socrates.

AddThis Social Bookmark Button
Post a Comment