Tuesday, November 18, 2008

Ernst van de Wetering - Simek 's Nachts recensie

De finale batch van Simek 's Nachts bevat een interview met Ernst van de Wetering (stream, download), dat zeer de moeite waard is. Dat Van de Wetering 's werelds grootste specialist met betrekking tot Rembrandt van Rijn is, benadrukt Martin Simek tot vervelens toe. Zo is het wel genoeg, klaagt hij en Simeks excuus is (in de laatste minuten van het programma) dat er nog mensen ingeschakeld kunnen hebben. Laat Simek gauw gaan podcasten, dan hoeft hij daar niet meer aan te denken.

Van de Wetering is ook een van diegenen die in de jaren tachtig het grote zwijgen omtrent de 'Foute Ouders' heeft doorbroken. Daar gaat hij liever niet op in, al dwingt Simek hem er gelukkig wel toe. Dan zie je dat de rehabilitatie van zijn vader vooral op persoonlijk vlak geschiedt. Vader van de Wetering is vooral musicus en schilder. De politiek is gewoon niet relevant voor Ernst. Het is natuurlijk ook een vermijden van waar het omgaat, maar tegelijkertijd ook werkelijk niet relevant tussen vader en zoon.

Gelukkig komen daardoor ook wat wijder te spreken over schilderkunst en daar heb ik het gevoel een mini-college kunstgeschiednis gekregen te hebben en mijn ogen verrijkt te weten voor het volgende museumbezoek. Hoewel Simek haast storend is met matige vragen, toch zou je ook kunnen zeggen dat hij de juiste sfeer voor dit prachtige gesprek heeft gecreëerd.

Simek op dit blog:
Ageeth Veenemans,
Marc de Hond,
Geen podcast?,
Marjan Berk en Johnny Kraaykamp jr.,
Brigitte Kaandorp.

AddThis Social Bookmark Button
Post a Comment