Tuesday, December 30, 2008

Enver Pasha - veertien achttien podcast recensie

In de uiterst verdienstelijke serie over de Eerste Wereldoorlog, de podcast Veertien Achttien, geeft Tom Tacken in de laatste aflevering aandacht aan de Turkse bijdrage in die oorlog. Met alle aandacht voor het Westelijke Front heeft het oosten nogal eens last van onderbelichting. Als het al aan de orde komt, is het in de relevantie van het oostelijke front op het westelijke. Met andere woorden: zolang de Russen de tegenstanders in het oosten nog bezighouden, kunnen ze in het Westen niet domineren.

Dan gaat het vooral over Duitsland. Dat er ook nog meer zuidelijk oorlog werd gevoerd, kwam al aan het licht in de aflevering over Oskar Potiorek, zodat we iets meer over Servie en Oostenrijk te weten komen - daar was het ten slotte allemaal begonnen. De Turken maakten ook deel uit van de centrale alliantie en door middel van een biografie van Enver Pasha komt de rol van het Ottomaanse Rijk in de oorlog ook eens voor het voetlicht.

Het is achteraf bezien vooral een verhaal van een rappe modernisering van de Turkse staat. Het is een vergeten voorloper van de dekolonialisering, waarbij de laatste hand werd gelegd aan de ontmanteling van het Ottomaanse Imperium en het Turkije begint dat we vandaag nog kennen. Enver Pasha is niet de laatste in die ontwikkeling. Hooguit de wat ongemakkelijke brug van Sultanaat, naar Kemal Ataturk's gelatiniseerde democratie.

Meer Veertien Achttien:
Veertien Achttien premium,
Hindenburg,
Oskar Potiorek,
Kato Takaaki,
Maximilian von Spee.

AddThis Social Bookmark Button
Post a Comment