Wednesday, July 15, 2009

Henk Spaan - Voor een nacht

KRO's Voor 1 nacht is geen podcast die bol staat van de kwaliteit. De kans op interessante gesprekken wordt veelal gesmoord in formules en in het geval van gast Henk Spaan overdadige aandacht voor de successen met Harry Vermeegen en een ongeneerd pluggen van Henk Spaan's nieuwe boek 'De rapen zijn gaar', waaruit de schrijver enkele stukjes mag voorlezen en je je afvraagt of er werkelijk geen betere fragmenten te kiezen waren.

Kortom, het was een bar slechte uitzending. Marc Stakenburg valt opnieuw als interviewer door de mand. (Of hij mag niets van zijn redactie, maar waar sta je dan eigenlijk nog voor?) De formule met muziekjes en de openingsvragen waarin de gast uit tweetallen een keuze moet maken, bewijst zich opnieuw als obligaat en verwaterend. Waarom is het dan toch nog de moeite waard om te luisteren?

Het is omdat Henk Spaan heel sympathiek en relativerend over zijn werk en over media praat. Zolang het boek niet geplugd wordt en er niet al teveel gedweept wordt met het Harry Vermeegen tijdperk en Spaan gewoon aan het woord wordt gelaten om iets verstandigs te zeggen, dan werkt het gewoon. Ik heb al vaak gezegd dat een goede gast een interviewprogramma kan redden, maar dat het programma en de interviewer de uitzending kan bederven blijkt eveneens een serieus gevaar te zijn. Dat er ten slotte ook veel spannender uit De rapen zijn gaar kan worden voorgelezen, blijkt wel uit de onderstaande video. En dan snap je die titel ook eindelijk.Meer KRO's voor 1 nacht:
Maarten Ducrot,
Candy Dulfer,
Olga Zuiderhoek en Paul Rosenmoller,
Gijs Wanders en Adjiedj Bakas,
Arnon Grunberg.
Post a Comment