Saturday, August 29, 2009

Het Marathon Interview - vernieuwde VPRO podcast

Een van de meest belangwekkende podcasts in het Nederlandse taalgebied is VPRO's Het Marathon Interview. Het levert de nieuwe en de oude, monumentale, radio-uitzendingen. Interviews die in de begintijd nog 5 uur duurden, maar geleidelijk aan zijn ingekrompen tot 3 uur. Nog altijd een lekker ruime spanne om echt tot een gesprek te komen. Reeds vele malen heb ik de afleveringen besproken. (zie onder)

De feed van Het Marathon Interview was niet erg toegankelijk. Het aantal bestanden was groot en ze waren niet overzichtelijk geordend. De VPRO heeft ingezien dat dit verbeterd moest worden en heeft een nieuwe feed gemaakt. Daarnaast is de oude feed nog wel te bevragen, maar met genoemde nadelen. De reden dat ik hem hier nog even geef, is dat er, vooralsnog, interviews uit te halen zijn die in de nieuwe nog niet staan.

In de nieuwe feed zal, zo laat de VPRO weten, elke week een nieuw interview geplaatst worden. Op dit moment, staan er twee oude uit 1986 in (Karel van het Reve en Kees Fens). Dit doet vermoeden, dat de interviews op chronologische wijze geleverd zullen worden en als dat inderdaad het geval is, wees dan voorbereid op het fenomenale interview dat Ronald vanden Boogaard in 1986 met Jan Wolkers had.

Ik hoop echter dat we op een meer afwisselende wijze bediend zullen worden. Sinds ik Ian Buruma op UChannel Podcast hoorde, heb ik meteen zijn Marathon uit 2004 opgezocht. Deze staat niet in de oude feed, noch in de nieuwe en heb ik daarom via een moeizame download opgehaald. Vervolgens wilde ik ook luisteren naar een aanvulling van 15 Augustus jongstleden, maar die werd alleen in een stroperige stream aangeleverd, die, bij mij in ieder geval, hopeloos vastliep. Ian Buruma uit 2004 is zeer de moeite waard, kan ik daarom alvast verklappen, maar over 2009 kan ik, vanwege de onmogelijke stream, niets zeggen.

Meer Marathon Interviews:
Karel van het Reve,
Jan Montyn,
Arthur Japin, Johannes van Dam,
Mr. G.B.J. Hiltermann,
James Kennedy.

1 comment:

Het Marathoninterview said...

Klopt. Jan Wolkers staat in de planning!