Wednesday, September 23, 2009

Ab Osterhaus - Voor 1 Nacht

KRO's voor 1 nacht sluit aan bij de actualiteit en had viroloog Ab Osterhaus bij Marc Stakenburg in de uitzending. Osterhaus mag daarin een poging ondernemen om de dreiging van de Mexicaanse griep en andere virus-infecties in perspectief te zetten. Daarmee is dit niet de eerste podcast waarin Osterhaus te beluisteren viel. Eerder was hij al te gast bij Martin Simek.

Osterhaus verschijnt kennelijk niet in de media op persoonlijke titel, maar als een man met een missie en die missie is de zaak der bestrijding van virusinfecties te dienen. Daarbij denken we vandaag vooral aan de Mexicaanse griep, maar Osterhaus maakt duidelijk dat die griep vooralsnog nog redelijk meevalt en dat de Nederlandse overheid aardig voorbereid is. Veel problematischer is de situatie met HIV en potentieel veel dreigender was de vogelgriep. Een mondiale ramp als in 1919 met de Spaanse griep, waarbij 50 miljoen mensen, 1% van de wereldbevolking omkwam, is bij de huidige pandemie niet te verwachten, maar ook met de huidige stand der wetenschap evenmin uit te sluiten, niet vandaag en niet met het virus van volgend jaar.

Wat tussen de regels duidelijk wordt is dat Osterhaus nogal eens wordt verweten dat hij te vaak en te nadrukkelijk alarm slaat. Een aantijging dat hij wellicht financieel belang heeft (aandelen in de farmaceutische industrie), blijft onbesproken. Hij is er vrij koel onder en ik kan me dat wel voorstellen; hij heeft een missie en de ergernis laat alleen maar zien dat hij in staat is om de aandacht te trekken. Wie zou het risico durven nemen dat hij toch gelijk heeft, lijkt hij te denken. Je zou in hem een venter van verzekeringspolissen kunnen zien, als je alleen het interview bij Stakenburg hoort. Bij Simek ligt al meer de nadruk op de algemene problematiek en dus op een arme mensendoder als HIV. Dan klinkt hij veel meer integer. In beide gevallen blijft hij een man met een missie.

Meer KRO's voor 1 nacht:
Freek de Jonge,
Bennie Jolink,
Henk Spaan,
Maarten Ducrot,
Candy Dulfer.

No comments: