Thursday, August 27, 2009

Freek de Jonge - KRO's voor 1 nacht

KRO's voor 1 nacht is een programma waar ik naar blijf luisteren. Steeds zijn er weer interessante gasten in de uitzending. En misschien heeft de zomervakantie vaste interviewer Marc Stakenburg goed gedaan, want hij is prettig van start gegaan. Hij heeft ook de plichtmatige openingsformule laten varen - je zou haast denken dat hij mijn blog leest.

De belangrijkste reden dat ik ging luisteren was natuurlijk mijn jeugdidool Feek de Jonge die te gast was. Interviews met hem vond ik vaak niet zo goed, maar geleidelijk aan zijn ze aan het verbeteren. Recentelijk was hij al bij Simek op Elsevier en dat was ook heel veel beter dan ik verwachtte. Zo ook met Marc Stakenburg. Stakenburg is werkelijk betrokken en al is dat omdat hij een bewonderaar is, hij wordt niet idolaat. Er zijn een paar dingen die hij wil weten en daar houdt hij aan vast. En zo moet het in interviews.

Het onderwerp dat meer dan gebruikelijk wordt uitgediept is de begintijd van De Jonge. Stakenburg laat hem diep doorgaan over de tijd rond 1972, dat hij doorbrak en zijn stem vond. En dan gaat hij nog verder: is het nu voorbij? Heeft het publiek hem verlaten? De Jonge vindt van niet, maar hij komt toch met een eufemisme voor hetzelfde fenomeen. De tijd heeft hem ingehaald. Het programma gaat er vervolgens ook over, hoe hij daar mee om gaat. En hoe hij nog altijd zin ziet in produceren en optreden. Dat is fascinerend.

Meer KRO's voor 1 nacht:
Bennie Jolink,
Henk Spaan,
Maarten Ducrot,
Candy Dulfer,
Olga Zuiderhoek en Paul Rosenmoller.

Meer Freek de Jonge:
Bij Simek,
Marathon Interview.

No comments: