Friday, May 14, 2010

Frans Derks - KRO's voor 1 nacht

Bij KRO's voor 1 nacht was er weer eens een leuk interview te horen. Ik heb nogal eens kritiek op interview Marc Stakenburg en daar kom ik niet op terug, maar voor een keer ging het best goed. Gast in de studio was oud-scheidsrechter Frans Derks. Het werd een ontspannen, redelijk openhartig en vooral interessant gesprek. Stakenburg stelt de juiste vragen, krijgt Derks goed aan het praten en Derks converseert zonder schijn.

Het gaat daarbij niet alleen over het vak van scheidsrechter. Daarin was Derks een eigengereide figuur en hij komt met zijn rechtvaardiging voor de benadering. Het is een benadering die vandaag de dag niet meer zou kunnen en het geeft Derks de kans om ongezouten kritiek op de moderne manier te geven, maar hij blijft daarin mild en bescheiden. Ook als het gaat over zijn publieke optredens komt hij heel nuchter en oprecht over. Werd er ooit van hem gezegd dat hij een ijdeltuit was; ik heb er weinig van gemerkt.

Tot slot mag Derks iets zeggen overde kansen van Oranje op het komende WK - dat is dan kennelijk een van de redenen om een voetbalonderwerp in de uitzending te hebben. En ach, Frans Derks wil best iets optimistisch over de nationale elf kwijt. Het hoort eigenlijk niet in het geheel thuis, maar het is te klein om je druk over te maken. Het valt me alleen wel op. Zo gaat het elke twee jaar; de hoop wordt opgeklopt, totdat... Nu ja, dat is voedsel voor een ander stukje, of een ander blog.

Meer KRO's voor 1 nacht:
Naema Tahir,
KRO's voor 1 nacht,
Ab Osterhaus,
Freek de Jonge,
Bennie Jolink.
Post a Comment