Thursday, March 17, 2011

Ernst van de Wetering

Interviews met Ernst van de Wetering leveren grosso modo twee interessante onderwerpen op voor de luisteraar. Het ene is het kind van foute ouders in de oorlog. Hoe fout waren ze, hoe zijn ze gestraft en hoe heeft het kind met die schuld verder geleefd.

Het andere onderwerp is de schilderkunst en vooral in technisch en historisch opzicht, toegespitst vooral op Rembrandt, maar het gaat natuurlijk ook over Barnett Newman's 'Who's afraid of red, yellow and blue?'

Luister naar twee van die interviews. Uit 1998, het gesprek van Djoeke Veninga met Ernst van de Wetering uit de serie Marathon Interview (feed). Beide onderwerpen komen in het drie uur durend gesprek aan bod (en je zou willen dat het nog veel langer duurde), in de stijl van Veninga interviews: bijna achteloos; het lijkt een natuurlijk kabbelend gesprek, maar je komt ongelofelijk veel te weten.

En dan, in 2008, komt Ernst van de Wetering in Simek 's Nachts (feed). Dat is een interview van een uur, maar in de doorvragende stijl van Simek, kom je ook heel veel te weten. En het is interessant om na het vorige interview dit te horen en te merken hoe na tien jaar Van de Wetering verder is gekomen in beide onderwerpen.

Meer Het Marathon Interview:
Isaac Lipschits,
Ger Harmsen,
Het Marathon Interview met Kerst 2010,
Michiel van Erp,
Ger van Elk.

Meer Simek 's Nachts:
Wachtkamer van de dood - Anne-Mei The,
Pieter Winsemius,
Jan Lenferink,
Sjoerd Kooistra,
Ik ben een geraffineerde vrouw - Naema Tahir.

No comments: