OVT staat niet alleen in het teken van Geert Maks serie In Europa. Er wordt ook gesproken over de Amerikaanse voorverkiezingen en in het tweede uur is er een reportage in de rubriek Het spoor terug.
In het kader van het jaar 1925 komt er weer een demon van na de Eerste Wereldoorlog aan de orde: Mussolini. Het is het verhaal van de omhoog gevallen journalist, de gewezen linkse jongen die het fascisme uitvindt. Toch kan je je nooit helemaal onttrekken aan de kolderieke kanten van dit Fascisme van Il Duce. De persoonsverheerlijking wordt potsierlijk en het einde is ook zo typerend voor de dictator. Door zijn schrikbewind heeft hij alle verstand uit zijn directe omgeving gezuiverd en vindt hij zich omringd door jaknikkers en domme bewonderaars, waardoor hij ook zelf in zijn eigen verdraaiigen en over optimistische voorstelling van zaken gaat geloven.
Het spoor terug kijkt naar het Limburg van 1800. Dit is geen provincie van Nederland of de Bataafse Republiek, dit is een deel van Frankrijk. Er is dienstplicht in de armee van Napoleon. De Limburgse jongens proberen die dienst te ontduiken. Ze vluchten naar Holland. Daar nemen ze soms zelfs dienst in het leger van de vijand Oostenrijk.
Vorige stukken over OVT:
1915 - Een ander soort oorlog,
1916 - Het neutrale Nederland,
1917 - Het oostfront,
1917 - Russische Revoluties,
1922 - Walther Rathenau.
No comments:
Post a Comment