Friday, May 16, 2008

In Memoriam: J.A.A. van Doorn

Vanochtend las ik in zowel NRC als de Volkskrant dat de socioloog en columnist J.A.A. van Doorn is overleden. Ik behoor tot de generatie die uit zijn basisboek sociologie heeft geleerd en die zijn commentaren in de krant las. In podcasts heb ik hem tweemaal gehoord - twee interviews bij de VPRO. Ter nagedachtenis bij deze een van de twee opnieuw gepost. De tweede zal ik morgen nogmaals uitbrengen.

Marathon interview J. A. A. van Doorn

Arend jan Heerma van Voss zoekt naar woorden. Er is een zekere passie in de interviewer. Ik heb het gevoel dat hij niet alleen ongelofelijk veel respect voor de geinterviewde Van Doorn heeft. Hij is ook geinspireerd, maar nog op zoek om zijn gedachten te ordenen. Van Doorn wacht het geduldig af.

Zo gaat het interview. Heerma van Voss zoekt en Van Doorn blijft geduldig. En zo zoeken we onze weg. Door de vaderlandse politiek, door het Duitse Socialisme (opnieuw) en de ontwikkeling van de sociologie. Wat mij betreft mag het nog wel langer dan drie uur duren. Wat ben ik blij dat deze radio ook als podcast uitgebracht wordt.

Meer marathon interviews:
Ruud Lubbers,
Jan Leijten,
Bertus Hendriks,
Gerrit Wagner,
Rijk de Gooyer.

Morgen:
Interview Vrijdag met J.A.A. van Doorn.

AddThis Social Bookmark Button

Post a Comment