Wednesday, September 17, 2008

Remco Campert - Marathon Interview

Marathon Interview uit 1991. Jan Donkers spreekt vier uur met Remco Campert. Niet vanuit de studio, maar vanaf het noordfranse platteland waar Campert Donkers ontvangt in een buiten. Ze zitten in de tuin met de kakelende haan, zingende vogels en het geruis van het buitenleven en biertjes in de emmer. Een heel fijne, ontspannen sfeer, waarin er alle ruimte is om open te zijn en je niet te laten gaan in oordelen of om te verkrampen omdat er iets duidelijk zou moeten worden of anderszins de schijn opgehouden moet worden.

Mijn sympathie werd in hoge mate gewekt door Campert en Donkers doordat ze het gesprek serieus namen, maar niet zwaar maakten. Ze stoomden niet op naar zwaarwichtige oordelen, maar Donkers kwam toch met heel relevante vragen en Campert kwam met bescheiden, maar toch heel duidelijke antwoorden. Natuurlijk gaat het over Campert, maar dan toch vooral over schrijven.

Er komt wel een heel klein beetje biografie en meningen op tafel, maar het gaat toch vooral over Camperts werk. Het gaat over schrijverschap, over het creatieve proces, over wat hij wel en niet aankan, wat wel en niet werkt. Het totaalbeeld is tegelijk menselijk en indrukwekkend en dat maakt het geweldig mooi.

Meer Marathon Interviews:
Marjolijn Februari,
Jan Blokker,
Martin Simek,
Abram de Swaan,
Jan Vrijman.

AddThis Social Bookmark Button

No comments: