Friday, July 10, 2009

Nico Frijda - Simek 's Nachts

We hebben ze wel eens vaker meegemaakt, gasten in Simek 's Nachts, of het nu bij de RVU of bij Elsevier was, die over bepaalde dingen niet willen praten. Het meest fascinerende is dan hoe Martin Simek naar de grens gaat, tot waar de gast zich nog veilig voelt, en er dan toch overheen probeert te gaan. Soms krijg je dan toch nog iets meer te horen dan de afbakening toeliet. Zo ook bij het laatste interview.

Al bij de inleiding vertelt Simek dat zijn gast, Nico Frijda niet graag over zijn oorlogservaringen spreekt. Je voelt dat hij daarnaartoe zal gaan werken en dat maakt het meteen al spannend. Maar behalve dat gaat het ook over Frijda's werk, over liefde en trouw en over sommege van zijn kinderen. En ook in die prive-sfeer die niet met de oorlog te maken heeft zijn er zaken niet bespreekbaar. Frijda zegt simpelweg: hier wil ik niet over praten.

En zo gaat het gesprek ook expliciet over die grenzen, over die afgesloten aspecten van de mens Frijda en waarom daar niet over gesproken kan worden. Het is het dilemma van het trauma onderdrukken of oprakelen; hij is er niet een die onverkort gelooft dat erover praten oplucht. En terwijl we bezig zijn krijg je toch nog onverwacht veel te weten. En er vallen een paar stiltes waarvan ik vermoed dat Frijda zijn tranen verbijt. Het maakt de uitzending hier en daar spannend, interessant en teglijkertijd een klein beetje ongemakkelijk, maar dat hoort erbij.

EXCLUSIEF via dit blog, drie feeds waarin oude Simek interviews zijn op te halen, die niet meer door de RVU rechtstreeks aangeleverd worden.

Meer Simek 's Nachts:
Aaf Brandt Corstius,
Freek de Jonge,
Kees van Kooten,
Connie Palmen,
Dhyan Sutorius (RVU).

No comments: