Thursday, November 19, 2009

Poncke Princen - Het Marathon Interview

In 1994 verleende de toenmalige minister van buitenlandse zaken, Hans van Mierlo, een visum aan de deserteur Poncke Princen om zijn familie in Nederland te kunnen bezoeken. De officiele feed van Het Marathoninterview van de VPRO kwam deze week met de uitzending met Van Mierlo uit 1989, maar eigenlijk is het veel interessanter om naar het marathoninterview met Princen uit 1995 te luisteren.

We werden geattendeerd op het gesprek met Princen dankzij het blog van de interviewer Ronald van den Boogaard. Van den Boogaards stukje verwijst naar het interview met Princen op de website van Het Marathoninterview, maar het zal nog zeer lange tijd duren voordat het in de feed beschikbaar wordt. Daarom heb ik voor jullie een feed via Huffduffer gemaakt. Via deze feed naar het marathon interview met Poncke Princen kan je de drie geluidsbestanden (de eerste anderhalf uur, het tweede uur en het derde uur) in elke podcatcher ophalen.

Het meest fascinerend is het derde en laatste uur van het interview. Princen hield het gesprek in de tuin niet meer vol en de uitzending wordt vervolgd in de slaapkamer. Van den Boogaard en Princen vergelijken het met het liggen op de divan, maar mij leek het meer een sterfbed. En Princen spreekt de laatste woorden van een stervende man. Zijn woorden zijn mild, genuanceerd en ontdaan van elke wens om nog indruk te maken. Het meest verrassend is wel de waardering die Princen uitspreekt over dat Nederlandse volksdeel dat hem als landverrader ziet en hem met passie is gaan haten. Zij hebben hem gestimuleerd om ook na de Indonesische onafhankelijkheid te blijven strijden voor zijn idealen - ook als hem dat op een onvoordelige confrontatie met het regime van Suharto kwam te staan. Daar kan je wel drie keer naar luisteren.

Meer Het Marathon Interview:
Henk Hofland (o.a.),
Diepenhorst en andere politici,
W.F. de Gaay Fortman,
Freek de Jonge,
Het Marathon Interview - vernieuwde VPRO podcast.

Meer Ronald van den Boogaard:
Marathon Interview met Jan Wolkers,
Marathon Interview met Arie Kleywegt,
Marathon Interview met Ward Ruyslinck,
Marathon Interview met G.A. Wagner,
Marathon Interview met Ina Muller-Van Ast.

No comments: